Måndagen kan vara lite seg, det är nog de flesta eniga om. Men allting har alltid två sidor och man kan alltid välja att se saker på mer än ett sätt. Istället för att bekymra sig över att veckan just börjat så kan man istället se den som en utmaning att faktiskt göra något riktigt bra av den.

Allting handlar om dig själv och hur du väljer att se saker. Ja jag vet, det är segt. Ibland önskar man att det kunde vara någon annans fel att vi mår dåligt eller inte tar tag i saker men tyvärr är det så att det faktiskt börjar med oss själva och slutar med oss själva. Klart att vi människor påverkas enormt av vad andra människor säger eller gör mot oss och vi kan bli arga, besvikna, illa till mods och ledsna. Men vi kan också bli glada, inspirerade och lyckliga av andra människor.

Oavsett så är det endast vi själva som i slutändan efter all besvikelse efter all sorg eller efter allt lidande kan sätta stopp och inte bli offer för omständigheterna eller andra människor. 
Du kanske har fallit offer för omständigheterna tidigare men från och med nu så kan du börja om och göra ett avtal med dig själv att du aldrig kommer låta någon trampa på dig igen. Det är ditt liv, du bestämmer.

Med detta vill jag lämna er med några tips.

- Alla människor misslyckas ibland. Det finns inga undantag. Älta inte det som varit. Lägg dina misslyckanden bakom dig men bara när du lärt dig något av dem.

- Drömmar är viktiga, livsviktiga! Se därför till att jaga din dröm tills du lyckats förverkliga den.

- Sluta jämför dig med andra människor. Inbilla dig inte att alla andra är så mycket bättre än du själv. Vi vet både du och jag att vi alla har problem och tacklas med motgångar längs med livet.

- Vänta inte. Den som väntar på något gott, väntar alltid för länge. Den som väntar på bättre tider, eller på bättre tillfälle, väntar förgäves. Det spelar ingen roll om det gäller att söka drömjobbet eller våga fråga om något. Du kommer aldrig någon vart genom att bara vänta. Titta på en jägare. Hur många gånger har du sett en älg frivilligt komma fram till jägaren?

Kom igen, livet är här och livet är nu och valet är ditt! Livet är för kort för att slösas bort på tvivel och på människor som bara gnäller, klagar och aldrig gör något. Tro inte att du måste tillfredsställa andras behov före dina egna för att du ska bli omtyckt och respekterad. Strunt samma om en del blir sura eller arga för att du gör som du vill istället för som de vill. Passar inte skon, kapa trossarna och gå vidare.

Det är ditt liv, dina drömmar, dina val och dina beslut. Livet är här och livet är nu och valet är ditt!

Johanna Lassnack