Att ta tag i saker v. 15

Bara av att läsa rubriken så intar kroppen automatiskt skyddsställning hos de flesta. Att ta tag i saker som behövs göras, saker som borde ha gjorts igår, förra veckan eller som bara måste vara klara till veckan därpå, eller saker man helst skulle ha gjort förra veckan och ligger efter med. 
Tanken på att det är måndag idag och det börjar en ny vecka med nya krav och saker som bör göras. Saker som egentligen är lätta att göra, men också väldigt enkla att skjuta upp. 

Man kanske känner att man har så höga krav på sig själv samt bär på rädslan för att misslyckas så att det helt enkelt känns bättre att inte ta tag i det alls. Att man så gärna vill att allt ska vara perfekt att man inte ens börjar för att man är rädd att det inte blir bra nog. Eller så känner man att tidens inte finns till.

Dessutom är det retande enkelt att prioritera det som är roligast för stunden istället för att göra sådant som vi verkligen borde ta tag i. 

''Jag kan faktiskt strunta i att städa idag för det kan lika gärna vara så en dag till.”
”Jag hade behövt byta vatten i hagen, skotta ridbanan eller putsa sadeln - men jorden går ju inte under om jag gör det i morgon istället."
"Jag har ett prov om en vecka, en heeeel vecka tills dess. Jag kan lika gärna plugga i morgon eller något.. "
"Jag måste söka jobb, men jag får göra det när allt annat är ur världen.''

När veckan börjar närma sig sitt slut så är som att någon häller en spann vatten över en. Men det är ingen spann vatten. Det är en känsla av stress, misslyckande och en näve kall kår längs ryggen. Det var ju i morgon den är inlämningen i skolan skulle in, sen var det ju de där blanketterna som skulle fyllas i och skickas, det där samtalet som skulle ringas, och lite till.

Om det är lathet eller omotivation har ingen betydelse. Men en sak är säker, vi mår inte bra av det. Hade man istället tagit tag i saker och ting direkt så hade man sluppit känslan av misslyckande och tanken att " jag skulle ha gjort det igår och idag är det fortfarande inte gjort."
Den onda cirkeln bara fortsätter och omedvetet släpper självförtroendet från axlarna och tron på att lyckas rivs i bitar som tidningspapper.

Saken är att om man tar tag i en sak som ska göras direkt, och gör samma sak med sak nummer två, tre och fyra, så kommer man se en sida hos sig själv som man inte visste fanns. Varför? Jo för att man strävar alltid för att bli bättre, så funkar människan. Så när vi tagit det första steget så är det som att vi vill fortsätta vara duktiga. Känslan av att uppdraget är utfört och ”det var ju inte så farligt” sätter igång något i oss som gör att vi vill mer. Det är därför vi inte nöjde oss med att kunna skritta och trava på ridskolan, vi ville kunna galoppera också. Sen ville vi kunna göra skänkelvikning, sen öppna, sen ville vi kunna hoppa också. Vi vill hela tiden bli bättre och utvecklas. Samma är det här!
Prova!
Det funkar.

Som en klok Zig Ziglar sa:
"People often say that motivation doesn't last. Well, neither does bathing - that's why we recommend it daily.”

Så ta denna veckan som en utmaning att göra minst en sak varje dag som tar emot lite. Det kan vara allt ifrån att ringa det där samtalet, skotta gödselhögen eller posta det där brevet. Eller att bara ge det där extra leendet till något. Om du lovat någon att göra något, gör  det!
Det är enkelt att göra, men också väldigt enkelt att inte göra. Så välj att göra det.  Du kommer må så mycket bättre efteråt. 

Tänk så underbart att ingen behöver vänta ett enda ögonblick innan de börjar med att göra världen bättre på något sätt. 

Ha en fantastisk vecka!

/Johanna Lassnack

Vad tycker du?