Dåliga beslut v. 17

Det finns en sak som alla vi människor med största sannolikhet kommer att uppleva under vårt liv. Vi kommer någon gång att se tillbaka och säga: "Jag önskar att jag visste då vad jag vet nu.” 

Det finns vissa situationer vi skulle vilja spola tillbaka till och göra om (eller ta bort helt) om vi kunde. Fast verkligheten är att det egentligen inte finns skäl till att ångra ett dåligt beslut. Det finns oändligt många skäl till att vi ALDRIG bör ångra något av de beslut vi fattar i våra liv.
Här är sju av dem:

1. Ångra aldrig ett beslut! Dels så kan du inte påverka ett redan taget beslut och att älta det nu är bara slöseri med din tid. Dessutom; vid den tidpunkt du gjorde det så var det något du ville göra där och då och något som kändes rätt just då. Accepterar det.

2. Var inte rädd för att ta beslut. Om det skulle bli dåligt, vad gör det? Okej, du kommer med all säkerhet bli besviken. Men genom att uppleva besvikelsen som kommer med ett dåligt beslut så kan du driva dig själv till en ny nivå av emotionell utveckling istället för att deppa ihop. Du gör dig själv en otjänst när du försöker rädda dig själv från besvikelsen. Besvikelse gör dig starkare och ger dig en möjlighet att omdefiniera dina erfarenheter i livet. 

3. Du kommer inte alltid göra perfekta val i ditt liv. Du är mänskligt, att göra fel är mänskligt. Känner du någon som aldrig gjort ett dåligt val eller tagit ett dåligt beslut? Trodde väl inte det.

4. För varje "misslyckat” beslut så kommer du att göra ett "lyckat" beslut. Var tacksam för varje "dåligt" beslut du gör för saken är att du ofta inte vet vad du vill tills du får uppleva vad du inte vill. Du kommer inte se ljus utan mörker, uppleva kärlek utan smärta, och inte heller få mod utan rädsla. Så när du upplever något oönskat, omfamna det. Jobbiga situationer gör att du uppskattar situationer när det blir rätt.

5. Tänk inte på dåliga beslut som något dåligt. Det går inte att misslyckas, man hittar bara olika sätt som inte fungerar. Ibland vinner du, ibland lär du dig. ”Dåliga" beslut är möjligheter till lärande. Genom att se varje beslut som en chans att lära sig, kommer du utvecklas som människa och ta bättre beslut nästan gång. 

6. I varje beslut rymmer ett värde. Varje dåligt beslut och varje motgång  gör att du blir mer erfaren, klokare och mer vis som person.

7. Viktigt! Dina beslut definierar inte dig som en "bra" eller "dålig" person. Bara för att du gör något dumt så innebär det inte att du är dum som person och bara för att du gör fel som innebär det inte att du är fel som person. Du kan göra fel, men du är ALDRIG fel. Glöm aldrig det. 

Våga ta beslut, tänk inte så mycket på om det blir rätt eller fel. Oavsett vad som sker så kommer du alltid att lära dig något. 
Det är bättre att ta ett beslut än att inte ta något alls. Om fem, tjugo eller fyrtio år vill du inte titta tillbaka på ditt liv och ångra att du aldrig tog chansen. 

Om en möjlighet dyker upp, ta den! Det värsta som kan hända är ofta inte så hemskt som vi tänker.
Just do it, jag tror på dig!

Ha en fantastisk vecka och våga tro å dig själv! 

Johanna Lassnack 

Vad tycker du?