Pepp-armbandet är ett armband som hjälper dig att hålla motivationen uppe och som ständigt påminner dig om att bli bättre. 
Använd det i din dagliga träning som en påminnelse till dig själv eller på tävlingsbanan som en extra boost för att prestera ditt allra bästa. 

Veckans sporre

Din sporre i vardagen!  Varje måndag kommer Veckans Sporre ut och är till för att motivera och inspirera dig.

2015 > 04

Ponnytiden vi alla minns och kan skratta åt nu. Men också lite allvar.

Tiden på ponny. Visst var det roligt om det gick bra, men det viktigaste var ändå vilken outfit man hade, vem som var snyggast och vem som hade dyrast utrustning. Ingen sa något, men det pågick någon form av intern tävling mellan ryttarna. Sen om man hade koll på ponnyn verkade kvitta, det var liksom som att ju mindre kontroll, desto coolare. Ibland försökte man till och med försöka få sin ponny sådär het för att den skulle se "svår ut". Coolt..
Om man ser ännu längre tillbaka var det frågan om vem som hade mest ludd på den stackars ponnyn.
Det vad tider det.

Attityden till varandra var heller inget att skryta om. Det verkade handla om vem som log minst och vem som såg mest överlägsen ut.
Visserligen syns denna tendens på ponnytävlingar även idag, fast nu verkar konkurrensen mest ligga mellan mammorna. Ibland kan man till och med bli lite smått mörkrädd som åskådare. Undrar när ordet "ponnymamma" blir officiellt i svenska akademins ordbok. Det är nog bara en tidsfråga.

Tacka vet jag vanligt vettigt storhäst folk. *Host!*
Kanske inte helt felfria heller dock. Det interna slagsmålet på framhoppningen mellan hästskötare är ett faktum och ju längre ner i klasserna man kommer desto större är risken att skadas innan man ens börjat hoppa.

Fast.. Vad gör det egentligen? Tänk om man skulle gå runt och störa sig på det, då skulle det vara omöjligt att fokusera. Vilken attityd man vill ha är upp till var och en. Den som förlorar mest på det är ju faktiskt personen själv.

Vi alla är där av olika anledningar. Vissa av oss vill vinna och andra vill bara ha en bra runda, vissa vill bara ha roligt. Men när allt kommer omkring så har vi alla en sak gemensamt: vi alla vet vilket hårt arbete som ligger bakom. Alla har vi varit uppe tidigt och förberedelser i timtal ligger bakom oss. Alla har vi gått samma bana.
Alla har vi samma uppgift men med olika mål och det är viktigt att respektera varandra för det. 
Alla behöver inte vara lika.

Man kan sammanfatta det med att Det viktigaste egentligen inte är att komma först, det vikigaste är att vinna. Och vad vinst innebär, det är högst personligt och upp till var och en att bedöma. Så länge man är nöjd själv.

Johanna Lassnack

Läs hela inlägget »

Det finns en sak som alla vi människor med största sannolikhet kommer att uppleva under vårt liv. Vi kommer någon gång att se tillbaka och säga: "Jag önskar att jag visste då vad jag vet nu.” 

Det finns vissa situationer vi skulle vilja spola tillbaka till och göra om (eller ta bort helt) om vi kunde. Fast verkligheten är att det egentligen inte finns skäl till att ångra ett dåligt beslut. Det finns oändligt många skäl till att vi ALDRIG bör ångra något av de beslut vi fattar i våra liv.
Här är sju av dem:

1. Ångra aldrig ett beslut! Dels så kan du inte påverka ett redan taget beslut och att älta det nu är bara slöseri med din tid. Dessutom; vid den tidpunkt du gjorde det så var det något du ville göra där och då och något som kändes rätt just då. Accepterar det.

2. Var inte rädd för att ta beslut. Om det skulle bli dåligt, vad gör det? Okej, du kommer med all säkerhet bli besviken. Men genom att uppleva besvikelsen som kommer med ett dåligt beslut så kan du driva dig själv till en ny nivå av emotionell utveckling istället för att deppa ihop. Du gör dig själv en otjänst när du försöker rädda dig själv från besvikelsen. Besvikelse gör dig starkare och ger dig en möjlighet att omdefiniera dina erfarenheter i livet. 

3. Du kommer inte alltid göra perfekta val i ditt liv. Du är mänskligt, att göra fel är mänskligt. Känner du någon som aldrig gjort ett dåligt val eller tagit ett dåligt beslut? Trodde väl inte det.

4. För varje "misslyckat” beslut så kommer du att göra ett "lyckat" beslut. Var tacksam för varje "dåligt" beslut du gör för saken är att du ofta inte vet vad du vill tills du får uppleva vad du inte vill. Du kommer inte se ljus utan mörker, uppleva kärlek utan smärta, och inte heller få mod utan rädsla. Så när du upplever något oönskat, omfamna det. Jobbiga situationer gör att du uppskattar situationer när det blir rätt.

5. Tänk inte på dåliga beslut som något dåligt. Det går inte att misslyckas, man hittar bara olika sätt som inte fungerar. Ibland vinner du, ibland lär du dig. ”Dåliga" beslut är möjligheter till lärande. Genom att se varje beslut som en chans att lära sig, kommer du utvecklas som människa och ta bättre beslut nästan gång. 

6. I varje beslut rymmer ett värde. Varje dåligt beslut och varje motgång  gör att du blir mer erfaren, klokare och mer vis som person.

7. Viktigt! Dina beslut definierar inte dig som en "bra" eller "dålig" person. Bara för att du gör något dumt så innebär det inte att du är dum som person och bara för att du gör fel som innebär det inte att du är fel som person. Du kan göra fel, men du är ALDRIG fel. Glöm aldrig det. 

Våga ta beslut, tänk inte så mycket på om det blir rätt eller fel. Oavsett vad som sker så kommer du alltid att lära dig något. 
Det är bättre att ta ett beslut än att inte ta något alls. Om fem, tjugo eller fyrtio år vill du inte titta tillbaka på ditt liv och ångra att du aldrig tog chansen. 

Om en möjlighet dyker upp, ta den! Det värsta som kan hända är ofta inte så hemskt som vi tänker.
Just do it, jag tror på dig!

Ha en fantastisk vecka och våga tro å dig själv! 

Johanna Lassnack 

Läs hela inlägget »

När du la huvudet på kudden i går kväll, hur kändes det?
Gick du till sängs med ryggen rak och huvudet högt eftersom du var trygg med tanken på att du hade presterat ditt allra bästa under dagen? Gick du till sängs med en känsla av stolthet och oövervinnelighet eftersom du gjort något som utmanat dig? Gick du till sängs med vetskapen att du  är på rätt väg, du har tagit dig ännu ett steg närmare ditt mål på grund av vad du gjort under dagen?

Eller var det kanske med en liten suck som du la huvudet på kudden igår som sa att ”äntligen är denna dagen över”.
Att återvända till sängen, var det kanske något du väntat på enda sedan du gick upp på morgonen?
Igår kväll när du la du dig i din mjuka säng, kände du hur tanken plötsligt slog dig att det skulle vara måndag morgon när du vaknade? Fick det till och med din kropp att stelna till?


Igår fick du en möjlighet, du var lycklig att få gå och lägga dig. Idag fick du ännu en möjlighet, du var lycklig att få vakna. Du fick en dag till på denna vackra planet vi kallar jorden. Det är inte en självklarhet. Alla får inte den chansen. Men du fick den! Behandlar du varje dag som om du var rädd att du inte fick en till ? Eller spenderar du dina dagar på att hoppas att de snart är över och går i förhoppning att nästa dag blir bättre?
Idag när du vakande, vaknade du med tacksamhet eller med irritation över att alarmklockan ringde?

Det finns alltid två sidor av ett mynt och alltid två sidor att se av en och samma situation. Du har alltid ett val och ingen kan göra det åt dig. Du kan välj att se saker från den mörka sidan, där allting är problem och ingenting är bra. Eller så kan du se samma situation från den ljusa sidan, den som gör det mycket enklare för dig att ta dig igenom din dag,  den som gör det värt att gå upp. 
Du vet skillnaden!

Det är en ny vecka, alla möjligheter ligger framför dig. Vad vill du göra med den?
Ställ dig själv frågan vad du behöver göra idag för att vara där du vill vara i morgon.

Sträck på dig och gå med huvudet högt denna vecka så hörs vi nästa måndag.
Lycka till!

Johanna Lassnack

Fler sporrar på www.ryttarinspiration.se

Läs hela inlägget »

Bara av att läsa rubriken så intar kroppen automatiskt skyddsställning hos de flesta. Att ta tag i saker som behövs göras, saker som borde ha gjorts igår, förra veckan eller som bara måste vara klara till veckan därpå, eller saker man helst skulle ha gjort förra veckan och ligger efter med. 
Tanken på att det är måndag idag och det börjar en ny vecka med nya krav och saker som bör göras. Saker som egentligen är lätta att göra, men också väldigt enkla att skjuta upp. 

Man kanske känner att man har så höga krav på sig själv samt bär på rädslan för att misslyckas så att det helt enkelt känns bättre att inte ta tag i det alls. Att man så gärna vill att allt ska vara perfekt att man inte ens börjar för att man är rädd att det inte blir bra nog. Eller så känner man att tidens inte finns till.

Dessutom är det retande enkelt att prioritera det som är roligast för stunden istället för att göra sådant som vi verkligen borde ta tag i. 

''Jag kan faktiskt strunta i att städa idag för det kan lika gärna vara så en dag till.”
”Jag hade behövt byta vatten i hagen, skotta ridbanan eller putsa sadeln - men jorden går ju inte under om jag gör det i morgon istället."
"Jag har ett prov om en vecka, en heeeel vecka tills dess. Jag kan lika gärna plugga i morgon eller något.. "
"Jag måste söka jobb, men jag får göra det när allt annat är ur världen.''

När veckan börjar närma sig sitt slut så är som att någon häller en spann vatten över en. Men det är ingen spann vatten. Det är en känsla av stress, misslyckande och en näve kall kår längs ryggen. Det var ju i morgon den är inlämningen i skolan skulle in, sen var det ju de där blanketterna som skulle fyllas i och skickas, det där samtalet som skulle ringas, och lite till.

Om det är lathet eller omotivation har ingen betydelse. Men en sak är säker, vi mår inte bra av det. Hade man istället tagit tag i saker och ting direkt så hade man sluppit känslan av misslyckande och tanken att " jag skulle ha gjort det igår och idag är det fortfarande inte gjort."
Den onda cirkeln bara fortsätter och omedvetet släpper självförtroendet från axlarna och tron på att lyckas rivs i bitar som tidningspapper.

Saken är att om man tar tag i en sak som ska göras direkt, och gör samma sak med sak nummer två, tre och fyra, så kommer man se en sida hos sig själv som man inte visste fanns. Varför? Jo för att man strävar alltid för att bli bättre, så funkar människan. Så när vi tagit det första steget så är det som att vi vill fortsätta vara duktiga. Känslan av att uppdraget är utfört och ”det var ju inte så farligt” sätter igång något i oss som gör att vi vill mer. Det är därför vi inte nöjde oss med att kunna skritta och trava på ridskolan, vi ville kunna galoppera också. Sen ville vi kunna göra skänkelvikning, sen öppna, sen ville vi kunna hoppa också. Vi vill hela tiden bli bättre och utvecklas. Samma är det här!
Prova!
Det funkar.

Som en klok Zig Ziglar sa:
"People often say that motivation doesn't last. Well, neither does bathing - that's why we recommend it daily.”

Så ta denna veckan som en utmaning att göra minst en sak varje dag som tar emot lite. Det kan vara allt ifrån att ringa det där samtalet, skotta gödselhögen eller posta det där brevet. Eller att bara ge det där extra leendet till något. Om du lovat någon att göra något, gör  det!
Det är enkelt att göra, men också väldigt enkelt att inte göra. Så välj att göra det.  Du kommer må så mycket bättre efteråt. 

Tänk så underbart att ingen behöver vänta ett enda ögonblick innan de börjar med att göra världen bättre på något sätt. 

Ha en fantastisk vecka!

/Johanna Lassnack

Läs hela inlägget »

RYTTARPEPP PÅ SPOTIFY

En playlist med över 100 låtar för oss ryttare som både skänker glädje, ger motivation och hjälper oss att tagga. 

Här finns låtar som är perfekta att lyssna på innan tävling för att bli motiverad men också låtar som kan hjälpa till att rycka upp oss när det går lite tufft. Lyssna direkt